NRK Alltid nyheter?

NRK hevder at kanalen de kaller Alltid nyheter skal “holde deg oppdatert på siste nytt – hele dagen”. Det er en sannhet med store modifikasjoner. Jeg har to spørsmål knyttet til det jeg har beskrevet nedenfor:
– Er dette god radio?>
– Kan dette kalles nyhetsformidling?

Denne uken har Alltid nyheter sendt både direkte og indirekte fra rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen (av kanalen omtalt som saken mot Eirik Jensen). Mandag sendte man sammenhengende de første 45 minuttene av rettsmøtet. Det lytterne da fikk høre, var alle formalitetene som foregår i begynnelsen av en rettssak. Da Eirik Jensen begynte sin forklaring onsdag, var det ikke anledning til å overføre fra retten. Alltid nyheter lot derfor stakkars Runa Victoria Engen lese opp det referatet som fortløpende ble lagt ut på nrk.no! Opplesningen varte i 39 minutter. Halvparten av tiden var lange pauser, den lengste varte i to minutter.

Dette er ikke første gang Alltid nyheter overfører fra rettssalen. I september 2014 sendte man direkte domsavsigelsen i drapssaken mot Oscar Pistorius i Sør-Afrika. Sendingen varte sammenhengende 30-40 minutter. Lytterne fikk høre dommeren lese domsavsigelsen på engelsk med sør-afrikansk aksent, og med ikke altfor god lydkvalitet.

Alltid nyheter sender også pressekonferanser direkte. Da tar det ofte litt tid før mikrofonene er på plass og skrudd på slik at det blir akseptabel lydkvalitet. I den påfølgende spørsmålsrunden står mikrofonen på podiet og fanger ikke inn lyd fra salen. For lytterne blir oppgaven da å gjette hvilket spørsmål det svares på.

Personlig synes jeg det jeg har beskrevet ovenfor, er elendig radio. Det kan kanskje kalles nyhetsformidling, men all journalistisk bearbeiding er fraværende. Pressekonferanser er vel egentlig ment for pressen, slik at opplysningene kan systematiseres før de videreformidles? Og jeg skulle gjerne vite hvilke nyheter vi ikke får høre fordi store ressurser blir brukt på uvesentligheter.

Kanalen heter Alltid nyheter – hva betyr “alltid”? Ofte betyr det reprise av det du allerede har hørt. Jeg lurer på om noen i NRK har registrert det komiske i det som sendes bl.a. i sommerferien. Først proklamerer programverten før ni-nyhetene at etter nyhetene kan du høre på Alltid nyheter for å “holde deg kontinuerlig oppdatert på nyheter – dagen igjennom”. Så kommer nyhetene, og deretter første melding på “nyhets”-kanalen: “Vi sender nå et gjenhør med dagens Nyhetsmorgen”.

Nå kommer DAB-radioen (og bare den). Hvis jeg har oppfattet riktig, skal vi nå få mer radio. Jeg vil heller ha bedre radio.

 

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven