Notre Dame og Vålerenga kirke

Mandag skjedde noe jeg ikke kan forklare. Mens jeg så reportasjen fra brannen i Notre Dame, ringte en venn som ville slå av en prat. “Har du fått med deg nyhetene fra Paris?” spurte jeg, og det hadde vedkommende ikke. Da skjedde det rare: Jeg fikk klump i halsen og hadde vanskelig for å snakke da jeg skulle fortelle at Notre Dame sto i full fyr. Hvorfor skulle jeg få følelsesmessige reaksjoner av å fortelle en venn dette?

Bloggens faste lesere vet at jeg ikke er tilknyttet noe kirkesamfunn og gjerne kaller meg hedning. Men selv en hedning har kulturell tilknytning til tidligere tiders religiøse virksomhet og er helt innforstått med den nye formuleringen (2014) i grunnlovens paragraf 2: “Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv”. Jeg har også stor respekt for de som har en religiøs tro. Det må ha vært en kombinasjon av dette som fikk følelsene til å renne over. Det er noe av det samme som beskrives av Bjølsen Valsemølle i deres sang Vålerenga kjerke, skrevet av Trond Ingebretsen etter at kirken ble brannherjet i 1979.

Brannen i Notre Dame skjedde i begynnelsen av “den stille uke”, og i dag er det langfredag, som så vidt jeg vet er den helligste helligdagen for alle kristne kirkesamfunn. Påsken er full av helligdager, og fortsatt stopper samfunnet mer og mindre opp fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Dagligvarebutikker holder åpent påskeaften, men det kommer ingen papiraviser, og nettaviser og andre nyhetsmedier er preget av at ingenting skjer. Uansett religiøs oppfatning tror jeg det er sunt med en slik pustepause i den ellers hektiske hverdagen.

Franske katedraler kimte med klokkene i solidaritet to døgn etter at brannen i Notre Dame startet.  Andre lands katedraler gjorde det samme, deriblant Nidarosdomen, som har mange likhetstrekk med sin større “søster” Notre Dame. Det var en fin handling, som jeg slutter meg til med  Preludium, fuge og variasjon op. 18 av den belgisk-franske komponisten Cesar Franck. Innspillingen er gjort i Nidarosdomen med den ukrainsk-norske organisten Olena Yuryeva.

(Innlegget ble påbegynt 17.04.2019 og fullført 18.04.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no