Menneskerettigheter

10- desember er FNs menneskerettighets-dag. Datoen er trolig valgt fordi FNs menneskerettighets-erklæring ble vedtatt 10. desember 1948. Men 10. desember er også datoen da Nobelprisen – bl. a. Nobels fredspris – deles ut (Alfred Nobel døde 10.12.1895), og denne datoen var grundig etablert lenge før menneskerettighetserklæringen ble vedtatt.

Her til lands er menneskerettighetene så selvfølgelige (med enkelte unntak) at vi lett glemmer hvor heldige vi er. Bare noen timers flyreise unna ligger land der en handling som det å bryte med den stedlige religion er livsfarlig. Slik var det også i den tyske byen Wittenberg 10. desember 1520, da Martin Luther brente pavens bannbulle og brøt med den katolske kirken. Han ble lyst fredløs.

I menneskerettighetserklæringen står det ingenting om folkemord. Raphael Lemkin skapte dette begrepet, som er grunnlaget for FNs folkemordkonvensjon (vedtatt dagen før menneskerettighetserklæringen), og han arbeidet i mange år for at folkemord skulle bli ansett som en internasjonal forbrytelse. Episoden The man who coined the term genocide i BBC-serien Witness handlet om Raphael Lemkin og hans arbeid mot folkemord:

Menneskerettighetene fikk plass i den norske grunnloven (§ 92) ved revisjonen i 2014.

I anledning dagen gjengis her (med ordlyd hentet fra Store norske leksikon) artikkel 1 i FNs menneskerettighetaerklæring:
«Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.»

(Innlegget ble påbegynt 09.12.2021 og fullført 09.12.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no