Listhaug, Joner og Ulstein – tre av samme ulla?

For en uke siden påsto jeg at nylige debattinnlegg i Dagsavisen fra Høyre- og Arbeiderpartirepresentanter ikke lover godt for en saklig valgdebatt neste år. Dessverre bekreftes min påstand av Dagsavisens kommentator Hege Ulstein samme dag. Hennes kommentar vil jeg karakterisere som unødvendig hatsk overfor en hun er uenig med.

Etter at jeg hadde skrevet avsnittet ovenfor, oppdaget jeg at Sylvi Listhaug er enig med meg på sin Facebook-side (“Hele kommentaren er gjennomsyret av hat, hån og nedlatenhet”). Det får meg ikke til å forandre mening.

Grunnen til at jeg måtte lete opp Sylvi Listhaugs Facebookside, var det mye omtalte FB-innlegget av Kristoffer Joner/reklamebyrået Anorak. “Debatten” mellom Joner og Listhaug er heller ikke noe forbilde for en saklig debatt.

Listhaug refererer 14.11 to utsagn fra New York Times (NYT) fulgt av en oppfordring: “Vi skal føre en streng politikk, og det betyr at de som får avslag skal ut. Enten frivillig eller med tvang! Lik og del hvis du er enig!”.

Joner konstaterer 21.11 at Listhaug “fryder … seg over at Norges strenge asylpolitikk får oppmerksomhet i utlandet”. Dette er nok Listhaug enig i, og det er politikken bak dette hun oppfordrer til å like og dele. Men i fortsettelsen knytter Joner det å fryde seg til hovedinnholdet i NYT-artikkelen (7-åring utvist til Afghanistan) , noe som hverken er nevnt eller lenket til av Listhaug, og han påstår senere at hun “fryder seg over medmenneskers tragedie”.

Listhaugs svar på dette er heller ikke utpreget saklig: “Nå har skuespillere, kommentatorer og resten av venstresiden hivd seg på hylekoret. Sist ute er Kristoffer Joner … skuespiller og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger.”.

Enten man er aviskommentator, skuespiller eller politiker – det burde være mulig å diskutere sak uten å karakterisere motstanderen! Resultatet av en slik debatt blir at antallet “likes” teller mer enn argumentene, og der til slutt ingen lytter til begrunnelsene for en mening.  Birgit Amalie Nilssen skriver om noe liknende i Aftenposten 17.11.2016.

 

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Share