I denne hysteriske førjulstid

De fleste må ha fått det med seg nå: det stunder mot jul. For handelsstanden har det stundet mot jul siden slutten av oktober. Slik har det nok vært lenge, for det var i desember 1973 at Odd Børretzen fremførte sin Handelsstandskantate, gjengitt på platen I levende live på Sandvika kino en kald desemberdag i 1973 :

Nå er ikke handelsstanden alene om langvarig julehysteri. Ifølge en reportasje i Dagsrevyen hører nordmenn på julemusikk hele året.

Nærradiostasjonene følger opp, og for de som synes julemusikk passer best til jul, kan det være en prøvelse. La meg anbefale stasjonen Radio Rox, som i skrivende stund (7. desember) er deilig fri for julemusikk (jeg fant den på bilradioen etter at NRK sluttet å sende på FM-nettet). Det svenske hotellet TanumStrand feirer jul fra 24. november til 16. desember, så hva de foretar seg i julen, kan man jo lure på. Og Rema følger tradisjonen og selger mat med etiketten “Julens klassikere” og siste forbruksdag 10. desember… Det var noe annet da pensjonist Edward Bråthen i Odd Børretzens skikkelse vokste opp på gamle Hammersborg. Slik fortalte han i Sandvika kino i 1973 Om julen dengang:

Med fare for å høres like gammel ut som Odd Børretzens pensjonist, kan jeg fortelle at da jeg var så liten at jeg hørte på barnetimen for de minste (den som ble sendt hver morgen – lørdagsbarnetimen var for de store barna), lærte vi å lage adventskalender. Til det trengte man en potet og 24 fyrstikker “som du må få en voksen til å brenne av”. Dessuten et stykke sølvpapir (aluminiumsfolie), som poteten ble pakket inn i for å se fin og blank ut . Så ble fyrstikkene stukket inn i poteten, og én av dem skulle trekkes ut hver dag fra 1. desember.

Potetkalender med fyrstikker fanget ikke min interesse. Min julekalender hadde 24 luker med bilder bak. Én luke ble åpnet hver dag fra 1. desember. Jeg kan ikke huske at det var så spennende, men jeg kan huske det, så det må ha betydd noe. Senere kom tilsvarende kalender med små sjokolader bak lukene. Det syntes vi var råflott sammenliknet med bildekalenderen.

I dag holder det hverken med bilder eller sjokolade. Det skal være pakkekalender. Dagsrevyen fortalte om dette “dagen før dagen”, dvs.

30. november. Det er kanskje betegnende for dagens julefeiring at Dagsrevyen hentet gode råd til småbarnsforeldre om julekalender fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Når det gjelder de tradisjonelle julegavene, har det blitt vanlig å gi alternative gaver i form av støtte til forskjellige hjelpeorganisasjoner o. l. til folk som “har alt”. Kanskje var det en ide å gjøre noe tilsvarende med pakkekalenderne i adventstiden. Da kan det bli populært med bildekalender igjen – bilder av det man har gitt bidrag til. Jeg tror barna er voksne nok til å sette pris på det.

(Innlegget ble påbegynt 05.12.2017 og fullført 07.12.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no