Du skal ikke misbruke Guds navn

Dagens dato 2.11 (uttalt aan i ellevte) er den kristne bannedagen. Man kan uttale datoen med stor følelse uten å bryte 2. bud. Det er trolig grunnen til at Kristelig Folkeparti har lagt sitt ekstraordinære landsmøte til denne datoen, for uansett hvilken regjering partiet til slutt velger å gå inn for, vil i nærheten av halve partiet være uenig.

Selv hører jeg ikke til de troende, likevel banner jeg bare når ingen hører det. Men hva er banning? Jeg kan huske at jeg som barn fikk tilsnakk av en tante fordi jeg sa “jaggu”. Ifølge Det Norske Akademis ordbok var dette opprinnelig “ja Gud”, og uttrykket hører ikke lenger til mitt aktive ordforråd. Da jeg vokste opp, hørte jeg aldri banning hjemme. Men når mor en sjelden gang brukte symaskinen, som hun hadde et anstrengt forhold til, brukte hun mange ord som ikke står i noen ordliste, og med et tonefall som ikke var til å misforstå.

Mennesket har tydeligvis behov for kraftuttrykk, siden det finnes så mange av dem – også til bruk for troende. Ingrid Kristine Hasund skrev om dette i artikkelen Religiøs banning og nestenbanning i Språknytt 1/2006, der hun gir mange eksempler. Et eksempel på banning i praksis sto her i bloggen under Alternative fakta – uke 32 med stikkordet Folkemål – hør det gjerne igjen. Og jeg husker fra min tid som lærer en kollega som hadde hatt møte med “Per”s foreldre, der min kollega sa: “Er dere klar over at Per banner svært mye på skolen?” Svaret kom kontant: “Ja, faen, det må vi se å få gjort noe med!”

Det er ikke synd å banne,” skriver Karsten Isachsen (1944-2016) i boken Før vi går fra hverandre tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider). Han forteller bl.a. om da han som tiåring falt med sykkelen sin ned en marmortrapp med 14 trinn. Han kom uskadet fra det, men skriver 33 år senere: “I en slik situasjon holder det ikke å si: Du verden!”

I skrivende stund er det nokså nøyaktig et døgn til Kristelig Folkeparti åpner sitt ekstraordinære landsmøte. Det blir nok et velsignet godt møte, uansett hvilken fløy av partiet som etterpå sier “aan i ellefte”.

(Innlegget ble påbegynt 01.01.2018 og fullført 01.01.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no