Blå rapsodi

Tittelen til musikkverket «Rhapsody in Blue» skal være inspirert av maleriet «Nocturne in Black and Gold» av James Abbott McNeill Whistler.

For en måned siden var det 98 år siden «Rhapsody in Blue» av George Gershwin ble uroppført. Denne jazzinspirerte klaverkonserten oppdaget jeg p.g.a. klarinett-innledningen, men da jeg kjøpte platen første gang, ble jeg «lurt», uerfaren som jeg var med moderne plateindustri (familien anskaffet platespiller mens jeg gikk på realskolen). Det sto både «Gershwin» og «Rhapsody in Blue» på plateomslaget, men det som fantes av klaver i den innspillingen jeg kjøpte med Ray Conniffs kor og orkester, var godt skjult, og noen klarinett-innledning var ikke å høre.

Etter at jeg hadde anskaffet en «ekte» versjon av «Rhapsody in Blue», tror jeg ikke jeg spilte Ray Conniffs versjon annet enn som skrekkeksempel en sjelden gang. Senere har jeg lest at Gershwins originalutgave var nokså skissepreget, og at orkesterarrangementet ble gjort av en annen enn Gershwin (arrangementet som nå vanligvis brukes, var ferdig først i 1942). Også til selve komposisjonen hadde Gershwin etter sigende hjelp, bl. a. skal komponistens eldre bror, Ira Gershwin, ha foreslått det langsomme andretemaet, basert på en melodi som allerede eksisterte. Og «min» klarinettintroduksjon, med glissando, ble først spilt som en improvisert spøk på en prøve, og deretter tatt inn i verket. Som kjent: flere hoder tenker bedre enn ett.

På YouTube fant jeg Ray Conniffs versjon av «Rhapsody in Blue». Det beste jeg kan si om den, er at arrangøren har øre for det som treffer det brede publikum. Av andre innspillinger – alle med klaver og orkester – har jeg plukket ut to. Den ene er med Leonard Bernstein som solist og dirigent (han dirigerer fra pianokrakken) med New York Philharmonic. Solist i den andre er jazzpianisten Herbie Hancock med Los Angeles Philharmonic Orchestra dirigert av Gustavo Dudamel. Hør begge!

               
Leonard Bernstein som solist til venstre, Herbie Hancock til høyre – hør begge!

(Innlegget ble påbegynt 09.03.2021 og fullført 09.03.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no