Bikini, burkini og mora til Elvis

Bikini-atollen er en del av Marshall-øyene i Stillehavet. Klikk på kartet for å se det i fullskjerm i eget vindu.

I dag for 73 år siden ble begrepet bikini brukt for første gang om klesplagg av den franske moteskaperen Louis Réard. Navnet Bikini var høyaktuelt etter at  den første prøve-sprengningen av en atombombe etter 2. verdenskrig hadde skjedd bare få dager tidligere, 1. juli 1946. En 23 kilotonns flybåren bombe ble sprengt på Bikini, en av Marshall-øyene i Stillehavet, og etter sprengningen var det nesten ingenting igjen av øya. Om det var navnets aktualitet eller det at det var lite igjen som fikk Réard til å kalle plagget bikini, har jeg ikke funnet ut.

Bikinien ble lansert 5. juli 1946 av den franske moteskaperen Louis Réard.

Selvsagt har ingen av bloggens faste hastet til dette innlegget for å se bilder av bikinikledde damer i dristige positurer, derfor velger jeg å illustrere med  et bilde av en bikini – uten dame inni. Det tok litt tid å finne det. På Googles bildesøk dukket illustrasjonen til høyre opp som nr. 61 av de ca. 580 i første bolk (etter 60 damer iført bikini), og det var få tilsvarende å finne. Da jeg googlet ordet bikini, måtte jeg bla meg gjennom fem sider med reklame for ulike varianter av plagget før jeg fant et treff i norsk Wikipedia med henvisning til både øya Bikini og plagget med samme navn (engelsk Wikipedia har en mye lengre artikkel om plagget, for de som er spesielt interessert). Store norske leksikon på nett nevner ikke plagget i det hele tatt, men er grundig på historie og geografi.

Etter at bikinien kom, gikk badedraktmoten her til lands lenge i retning av stadig mindre tekstilbruk. De siste årene har vi også sett et utslag den andre veien i form av burkini, et plagg for de som etter badet gjerne ikler seg burka. Det har visst ikke slått særlig an utenom visse miljøer. Og det er helt umulig å finne bilde av en  burkini  uten en dame inni. Og selv om burkini er forbudt bl. a. i Frankrike, er det heller ikke problemfritt med bikini, viser det seg.

For 65 år siden i dag spilte Elvis Presley inn That’s All Right (Mama). Innspillingen ble gjort  uten forutgående øvelse, og sies å være den virkelige begynnelsen på rock-and-roll-revolusjonen. Eller var det Elvis’ kommentar til at hans mor hadde begynt å bruke bikini?

(Innlegget ble påbegynt 30.06.2019 og fullført 30.06.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no