Automatisk telefon

Aftenposten 22. januar 1920. Klikk på annonsen for å lese.

For 100 år siden i dag sto annonsen til høyre i Aftenposten. Redaksjonen været nok at åpningen av Frogner automatiske telefonsentral var en historisk begivenhet, for saken var også omtalt i en illustrert tre-spalters artikkel i samme avis.

Saken var historisk. Egentlig var vel dette den første begynnelsen her til lands på det alle som nå vokser opp, ser på som en selvfølge: At alle kan ringe til alle, uansett hvor man befinner seg. Vi gamlinger, som husker det Aftenposten forteller om (mye var fortsatt nokså likt i min oppvekst på 1950-tallet), må nok ha tålmodighet til å forklare ungdommen hva «gaffel» og «skive» var i forbindelse med telefon.

Aftenpostens utsendte til telegrafdirektørens orientering om den nye, automatiske telefonsentralen, beskriver hva som skjedde når man slo et telefonnummer i 1920. Drøyt femti år senere hadde nok automatiseringen kommet lenger, men mye var likt, slik man ser i Norsk telemuseums film om Råstad automatsentral, som var i drift til slutten av 1970-tallet:

Når det gjelder fjernkommunikasjon, er telefon – særlig dagens utgave, som man har med seg overalt – nokså «nymotens». I Telegraf, telefon og televisjon skrev jeg bl. a. om morse. Jeg kan morsealfabetet, men kan ikke bruke det raskt i telegrafi. Likevel skvatt jeg til i den tiden mobiltelefoner meldte om tekstmelding med morsetegnene SMS ( . . . /–  –/. . . ), som er svært likt SOS  (. . . /– – –/. . . ). I dag heter det «Mayday» (visstnok engelskforvrengt fransk for «m’aidez» = «hjelp meg»), men for å formidle det nødsignalet må man ha taleforbindelse.

(Innlegget ble påbegynt 19.01.2021 og fullført 19.01.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Én kommentar til “Automatisk telefon”

  1. Dette var et artig innlegg, Torgeir! Husker godt da jeg fikk min første, egen telefon i 1980, med mitt navn i telefonkatalogen og alt. Da hadde jeg stått en god stund på venteliste. Du verden! Aldri har jeg følt meg så voksen!

Det er stengt for kommentarer.