Alternative fakta 6/19

___________________________________________________________________________

AF1 – Snørydding 1: Min private statistikk viser at denne vinteren er mer snørik her på Langset enn gjennomsnittet. Jeg fører en slags logg for snøfreseren, og ifølge den har freseren hittil i vinter gått 11 timer og 50 minutter. Gjennomsnittet for de siste tolv årene er 10 timer og 26 minutter. Det å flytte vann på denne måten, er etter mitt syn helt bortkastet, og jeg er derfor prinsipiell motstander av vinteren. Les mer om dette i innlegget Der er ingenting i verden så ille som sne … fra februar i fjor.

oooOOOooo

AF2 – Snørydding 2: På Sørlandet har det nå kommet så mye snø at de ikke har plass til mer. “Vi må ta ‘an inn,” er mottoet der. Jeg skal derfor ikke klage over snømengden her. Men heller ikke det å frese bort 10-20 centimeter tørr snø er problemfritt, slik det fremgår av dette utdraget av freserloggen:

Klikk på loggen for å se den i leselig størrelse i eget vindu.

oooOOOooo

Asker og Bærums Budstikke 8. februar 1952. Klikk på bildet for å lese teksten i eget vindu.

AF3 – Enkelt OL: I disse dager for 67 år siden begynte deltakerne i de olympiske leker i Oslo å komme til byen. Asker og Bærums Budstikke skrev selvsagt om det som angikk det lokale området, og jeg forstår det slik at en av OL-kontingentene anskaffet sitt utstyr etter at deltakerne var kommet til Norge.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese Karine Haalands tekst i eget vindu.

AF4 – Feministisk humor: Begrepene feminisme og humor opptrer sjelden (aldri?) samtidig. Likevel kan man i Document lese om Norsk Feministisk Statshumor i et innlegg av Karine Haaland. Og henne må man ta alvorlig …

 

oooOOOooo

AF5 – Personnavn 1: Da Trygve Bratteli var statsminister på begynnelsen av 1970-tallet, ble det vitset om at motstandere av norsk medlemskap i EEC/EF trodde han var italiener (Bratteli uttalt som Bratelli). Så ble Matz Zuccarello Aasen en internasjonalt kjent ishoceyspiller. Mellomnavnet Zuccarello er italiensk, fra Sicilia. Og for NRK-sporten var det derfor en selvfølge at ishockeyspilleren Mats Rosseli Olsens mellomnavn også er italiensk, i hvert fall høres det slik ut i Martin Thorland Jutkvams reportasje fra kampen Frölunda-München i NRK Kveldsnytt sist tirsdag. Men han uttaler visst det tyske lagets navn “Mynsjen”, så kanskje mellomnavnet Rosseli likevel er norsk, og skal uttales med trykket på første stavelse?

oooOOOooo

AF6 – Personnavn 2: Yrkesbeskrivende navn er en evig kilde til humor. Fenomenet kalles aptonym eller aptronym, og Aftenposten skrev om det i slutten av januar.

(Innlegget ble påbegynt 08.02.2019 og fullført 08.02.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no