Alternative fakta 49/19

___________________________________________________________________________

AF1 – Konsert – rettelse: Ved en inkurie (som er uttrykket når man ikke vil innrømme at man har gjort en feil) ble galt tidspunkt for årets syrinbusktenningskonsert oppgitt sist. Konserten finner sted kl. 18.00 (seks ettermiddag) førstkommende søndag. Les mer i forrige ukes blogg.

oooOOOooo

Aftenposten Bolig 30.11.2019. Klikk for å lese hele artikkelen.

AF2 – Julehysteri: Aftenpostens lørdagsdel Bolig hadde julereportasje siste lørdag i november. Den handler om Marthe Holien Bø, og hvis jeg har forstått avisen riktig, er det julepyntet hjemme hos henne fra 1. oktober. Da vil jeg påstå at julen blir en årstid, ikke en høytid. Hvis markeringen i den andre enden strekkes tilsvarende (“jula varer helt til påske…”), vet jeg ikke hva jeg skal kalle det. Men utklippet fra Aftenposten er arkivert under “julehysteri”. (NB! Les presisering fra Marthe Holien Bø i Tilbakeblikk 13.12.2019)

oooOOOooo

Document 30. november 2019. Klikk for å lese artikkelen.

AF3 – Julefortelling: Karine Haaland i Document forteller om julefeiringen i Seljord. Hun har muligens latt seg inspirere av en nyhet som påstås ikke å være i tråd med virkeligheten, om forbud mot å bruke ordet “jul”. Og hennes konkrete beskrivelse skal kanskje tas med en klype salt. Men om det finnes et julehefte som heter “Jol i Vest-Telemark” eller noe sånt, bør fortellingen komme med der.

oooOOOooo

Klikk på bilde for å lese hva Gina Grieg Riisnæs skrev i Dagsavisen 28. november 2019.

AF4 – NAV og Telenor: Papitha Sekar hadde problemer med å få seg jobb. 40 søknader skrev hun, men til ingen nytte. Men så “meldte hun seg inn i NAV”, som Gina Grieg Riisnæs skriver i Dagsavisen. Der ble hun sikkert mottatt med åpne armer, for er det noe NAV trenger i disse tider, er det nye medlemmer. Og Papitha fikk jobb, i hvert fall frem til mars. Men det var hos Telenor, firmaet som har valgt som sin logo en ødelagt propell …

oooOOOooo

AF5 – Forsvarsnytt: Forsvarsevnen er ikke hva den var. Da jeg deltok i den kalde krigen som vernepliktig befal, regnet vi med å holde igjen Den røde arme i Finnmark til vi fikk hjelp fra NATO. For elleve år siden sa daværende generalinspektør for hæren, Robert Mood, at han kunne forsvare én bydel i Oslo med de styrkene han disponerte. Nå baserer man seg på mirakler, om vi skal tro annonsen nedenfor. Robert Mood  har tatt konsekvensen av situasjonen, og er nå president i Norges Røde Kors.

oooOOOooo

AF6 – Spionasje: I NRK går for tiden en serie om den kalde krigen. I første episode fikk vi vite at Finnmarks befolkning flyktet sørover høsten 1944. Det er første gang jeg har hørt tvangsevakuering omtalt som flukt, men dette er jo lenge siden. I annen episode var det lagt inn morsomheter for oss som glemmer å skru av tekstingen. Nesten halvparten av episoden handlet Selmer Nilsen, som i 1967 ble dømt for spionasje. Han drev et tivoli som han brukte som påskudd for å reise rundt til steder med militære installasjoner. Legg merke til tekstingen av det siste han sier i klippet nedenfor om gevinsten ved loddsalget.

oooOOOooo

AF7 – Fotball: Noe av poenget i mange idretter er at det skal gå fort. Det har Aftenpostens sportssider tatt konsekvensen av. På side 47 i tirsdagens avis antydes det at Tom Nordlie kan bli ny trener for Lillestrøm (en klubb som sparker fotball). På side 49 har han fått jobben!

       

oooOOOooo

AF8 – Språkkamp: Kamp for korrekt språk støtter jeg av hele mitt hjerte. En av mine kjepphester er som kjent unødvendig og (etter mitt syn) jålete bruk av engelske ord i norsk skrift og dagligtale. Men engelske ord i engelsk skrift og dagligtale er greit, og kamp for korrekt språk støtter jeg også der. Nå blir dessverre det britiske Apostrophe Protection Society nedlagt, nesten 20 år etter at det ble stiftet. Én årsak er at grunnleggeren, som fortsatt leder forbundet, har nådd den respektable alder av 95 år. Men jeg er bare 73, så her blir det fortsatt kamp!

Aftenposten 3. desember 2019.

oooOOOooo

Asker og Bærums Budstikke 2.12.1919. Klikk for å se forstørrelse av annonsen.

AF9 – Formål ekteskap: Frk. Emilie Petersen averterte for hundre år siden i Asker og Bærums Budstikke fordi hun var på jakt etter ektemann. Av ham krever hun at han må mene det oppriktig. Om seg selv oppgir hun sin formue. Førte dette til noe, mon tro? Ettersom hun har oppgitt fullt navn og adresse, kan eventuelle etterkommere som gjenkjenner damen, kanskje melde fra?

(Innlegget ble påbegynt 05.12.2019 og fullført 05.12.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no