Alternative fakta 14/20

___________________________________________________________________________

Én- og tokronesedlene som var i bruk fra 1940 til 1950 ble kalt henholdsvis “usling” og “quisling”.

AF 1: Forbudstid.For 100 år siden var det forbud mot omsetning av brennevin, og det ble mer overvåket enn dagens corona-restriksjoner, fremgår det av en artikkel i Aftenposten. Da jeg leste den, kom jeg av en eller annen grunn til å tenke på uttrykket “det går to uslinger på en quisling” (se bildeteksten for forklaring av uttrykket).

oooOOOooo

AFtenposten 20. desember 1919. Klikk på teksten fof leselig størrelse.

AF 2: Minefare. Ikke bare forbud mot brennevin for 100 år siden, men drivende miner langs kysten. Jeg har selv vokst opp i en etterkrigstid, og husker radiomeldingene på 1950-tallet: “Mineliknende gjenstand er observert i posisjon …” For meg var det ikke skremmende, men ble en del av radiohverdagen. For fiskere og de som arbeidet i kystrutefarten var nok meldingene mer alvor.

.

oooOOOooo

Aftenposten 7. mars 2020 (utsnitt artikkelen “Tenk deg om før du besøker bestemor på sykehjem – Høyere dødelighet blant kvinner” KLikk på teksten for å forstørre.

AF 3:  Likestilling?  I dag dominerer corona-krisen alle medier (les også bloggens CORONA-EKSTRA. Til høyre et utsnitt fra Aftenposten  7. mars, Opplysningen på slutten av klippet om virusets forskjellsbehandling av menn og kvinner fant jeg ingen paroler om i demonstrasjonstogene 8. mars.  Så da er vel det OK?

ooOOOooo

AF 4: Dialektprøve? En reportasje for NRK Dagsrevyens språkmektige seere har ligget lenge og ventet på å få slippe til her:

 

oooOOOooo

AF 5: “Aktualitets”-program. “Kan vi stenge verden ute?” spurte NRK P2 i en egenreklame et par dager etter at corona-unntakstilstanden var innført, reklamen gjaldt  et aktualitetsprogram samme dag. Spørsmålet ble utdypet slik:

oooOOOooo

.

AF 6: Muskeltrening. Personen på bildet til høyre har noen kroppslige likhetstrekk med bloggeren. Men min “trening” i det siste har vært enklere enn den som drives på bildet,  favoritt-øvelsen har vært å sitte i en høyrygget lenestol og flytte blikket mellom to punkter uten å snu på hodet, en øvelse som er godt tilpasset min fysiske kondisjon. Den skal visst også trene øyemuskulaturen, en muskelgruppe som har vært helt oversett bl.a. i OL-sammenheng.

(Innlegget ble påbegynt 03.04.2020 og fullført 03.04.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Share