Torgeirs Tanker om Tilværelsen
CORONA-EKSTRA
Dato for siste oppdatering står øverst til venstre. Klikk her for nr. 16/20

Klikk på plakaten for å se norske myndigheters råd i mars 2020.

CORONA-EKSTRA utkommer så lenge det anses som aktuelt, og blir oppdatert etter behov. Melding  om oppdatering sendes ikke.

CORONA-EKSTRA har bare smånotiser. De står nedenfor. med den nyeste øverst.

CORONA-EKSTRA tar gjerne imot bidrag! Bruk kommentarfeltet eller send en e-post.

CORONA-EKSTRA er denne bloggens bidrag til adspredelse i en tid med unntakstilstand og tilnærmet portforbud.

.

20.04.2020________________________________________________________________________

Gækkebrev. Gækkebrev er noe danskene driver med ved påsketider. Mottakeren skal gjette hvem som har sendt brevet, og må gi gave(r) til avsenderen  hvis gjetningen ikke skjer eller er feil. Avsenderen er således anonym, bortsett fra at mottakeren får vite hvor mange bokstaver det er i vedkommendes navn. NRK-programmet med den merkelige tittelen Norsken, svensken og dansken formidlet nylig et gække-brev, og kunne røpe at det var skrevet av forfatteren Suzanne Brøgger. Temaet var hennes opplevelse av corona-krisen.

31.03.2020________________________________________________________________________

Corona-statistikk.Hovedoppslaget i mange nyhetssendinger er antall dødsfall på grunn av covid-19. Dr John Lee, pensjonsert patolog, skriver om dette i en artikkelen How deadly is the coronavirus? It’s still far from clear i Spectator (takk til Atle Zeiner, som sendte lenken). Han påpeker bl.a. at mange tall er usikre, også de jeg har regnet som sikre, nemlig dødsstallene. Jeg har også lurt på hvordan man beregner dødsraten hvis dødstallene er sikre mens det er “store mnørketall ” når det gjelder antall smittede? Uansett: Følg smittevernrådene, jeg er i risikogruppen, enda så  forsiktig jeg pleier å være.

29.03.2020________________________________________________________________________

Medie-corona: I Document skriver Hans Rustad tankevekkende, bl.  a. om medienes dekning av coona-krisen, under overskriften Koronaen: Enorm belastning på førstelinjepersonell

֍֍֍֎֎֎

Corona-medisin: En medisin som virker mot covid-19 kan allerede foreligge,  ifølge bl. a. Dagens Næingsliv.

28.03.2020________________________________________________________________________

Coronarammet: Som det fremgår av bloggens ordinære utgaver  (i den grad de for tiden kan kalles “ordinære”), er bloggeren for tiden bosatt på Lønnås bo- og beehandlingssenter for opptrening  etter et lite “drypp”(TIA på medisinsk) som gikk ut over styresenteret for finmotorikk. Vi Lønnåsbeboere har også blitt corona-rammet.  Etter to døgn på Gul avdeling ble jeg flyttet til nytt rom fordi hele “Gul” skulle klargjøres som beredskapsavdeling for corona-smittede. Vi i risikogruppen stiller gjerne våre plasser til disposisjon!

֍֍֍֎֎֎

Trygdekontoret: Av én eller annen gunn assosierer jeg corona-krisen med en intro til NRK-programmeTrygdekontoret, sætlig delen i sort-hvitt.

23.03.2020_______________________________________________________________

Flokkmentalitet og flokkimmunitet – Covid-19. (Innsendt av Atle Zeiner)
__Prøv ut dette – gjør en avtale med et titalls andre og still deg opp midt på et folksomt torg – etter avtale begynner alle å peke og gestikulere mot himmelen. Gjett hva som skjer?
__Selv gjorde jeg noe lignende da jeg var sammen med et titalls langveisfarende paragliderpiloter som var VELDIG ivrige etter å fly. Jeg syntes litt synd på dem. Vinden var svak og dugde ikke til annet enn en kort tur ned til landing. Som førstemann gjorde jeg meg klar og pakket ut vingen på start. Da begynte alle de andre å røre på seg, og jeg kunne rolig trekke meg tilbake (jeg hadde ikke til hensikt å fly), og alle fikk en kort tur ned til landingen.
__I Norge dør etter sigende noe mer enn 1000 personer av sesonginfluensa med mulige komplikasjoner på grunn av underliggende lidelser HVERT ENESTE ÅR. Mange flere blir syke og enda flere blir smittet uten at de blir virkelig syke. Da oppstår noe legevitenskapen kaller flokkimmunitet. Se NRKs Urix-artikkel Fortsatt-ikke-aktuelt-a-stenge-skoler «På pressekonferansen sier Tegnell at 90–95 prosent av de smittede knapt vil merke at de har vært syke.» Videre kan man lese «Nordiske land har valgt forskjellige strategi i kampen mot covid-19. Norge og Danmark har innført de strengeste begrensningene siden andre verdenskrig.» La oss ikke glemme at de to landene var okkupert av Tyskland på den tiden.
__Kan hende ville det være bedre å la Covid-19 forsvinne på naturlig vis med mindre restriksjoner? Det meste tyder på at influensaen og ettersykdommene ikke er av det alvorlige slaget annet enn for helsesystemer med manglende kapasitet til å ta seg av alle. Normalt sett går influensaepidemier over etter omtrent ett års tid. Teoretisk kan tiltak som motvirker flokkimmunitet, gjøre at dette tar lenger tid. Akkurat det gjenstår å se.
__At Kina som er et diktatur, på sett og vis har tatt ledelsen i «krigen» mot viruset, er ikke bra. Det er forståelig at politikere er redde for at det skal gå galt om de ikke følger etter Kina. Vi vil helt sikkert i ettertid se at de tar æren (med rette eller urette) for at pandemien ebbet ut, noe den ville gjort uansett.
Følg med, følg med!

֍֍֍֎֎֎

Corona-fri. Bloggeren ble testet og erklært fri for corona-smitte 19. mars.

16.03.2020_______________________________________________________________

Blogg – et medium for corona-unntakstilstand. Den utmerkede podkasten Aftenpodden ble sist torsdag sendt fra de tre deltakernes respektive hjemmekontorer. Lars Glomnes reflekterte over dette og mente podkast ville være det siste som stilnet hvis alt går galt.

Men der får Aftenpodden konkurranse fra denne bloggen, som det krever enda mindre ressurser å lage enn en podkast.

֍֍֍֎֎֎

Skrivemåte for virus. Her i bloggen har jeg valgt å skrive virusnavnet corona med c-. Ordet er fra latin, og etter det jeg har forstått, betegner det en gruppe virus. Sykdommen det aktuelle viruset utvikler, har fått betegnelsen covid-19 (forkortelse for coronavirus desease) med c-, og da synes jeg det er naturlig å bruke den samme forbokstaven i omtalen av hele virusgruppen.

֍֍֍֎֎֎

Skremmende språk. For meg høres det litt skremmende ut når direktøren for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forventer flere dødsfall blant de som blir smittet av covid-19. Jeg er nemlig så gammeldags at jeg knytter ordet forvente til forventning, som beskriver følelsen når man gleder seg til noe. Jeg tror det hadde vært riktigere om hun hadde sagt at hun ventet flere dødsfall.

֍֍֍֎֎֎

Corona-dødsfall. Det første dødsfallet som følge av covid-19 ble kjent torsdag. Det var selvsagt en nyhet i sammenheng med unntakstilstanden som var innført samme dag. Men måten mediene presenterte nyheten på,  bidro etter mitt syn til unødvendig frykt. Årlig dør nærmere tusen mennesker av vanlig sesonginfluensa, og da får vi ikke de samme oppslagene om det første dødsfallet.

֍֍֍֎֎֎

Smittevern på apoteket. Lørdag formiddag var jeg på apoteket for å hente medisiner på resept. Resepter er nå elektroniske, og apoteket må ha mitt personnummer for å finne min resept, så jeg tok frem førerkortet. “Du kan legge det der,” sa han bak disken og pekte foran seg. Jeg lo litt, og han sa det var for å beskytte meg, underforstått at han kunne ha smitte som ble overført hvis han tok i kortet. Så hentet han medisinen, samlet eskene og la dem i en liten bærepose. Men førerkortet tok han ikke i …

֍֍֍֎֎֎

Om corona i Alternative fakta. Bloggens Alternative fakta (AF) skal ikke tas for høytidelig. De som tåler fleip med alvorlige ting, kan lese omtalen av viruset i AF 9, AF 10 og AF 11.

֍֍֍֎֎֎

                   

Coronafritt bibliotek. Som lesestoff under unntakstilstanden kan jeg anbefale to skjønnlitterære verk knyttet til smittsom sykdom. Romanen Pesten av Albert Camus utkom i 1947, og handler om en leges kamp mot pest i byen der han bor. Dekameronen av Giovanni Boccaccio utkom i 1353. Rammefortellingen handler om ti fornemme personer som flykter fra Firenze under svartedauden, og boken inneholder historiene de forteller hverandre. Begge er tilgjengelige på Nasjonalbibliotekets nettsider – klikk på forsidene ovenfor for å lese dem virusfritt.

__________________________________________________________________________

Vil du følge den vanlige utgaven av denne bloggen? Registrer deg i spalten til venstre, så mottar du hver fredag melding om innholdet i ukens blogg.

Share

Det er hyggelig om du forteller andre om denne bloggen!
Klikk på merket ovenfor og velg Facebook, Twitter, e-post m.m.m.

Dette er 1. gang en ekstrautgave av Torgeirs Tanker om Tilværelsen blir publisert.

___________________________________________________________________________

Kommenter dette innlegget

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

3 kommentarer til “–”

  1. Det finnes et øl-merke som heter Corona. Om man stadig vekk lesker seg denne drikken, kan det være at den kan virke som en motgift mot Corona viruset. I det minste vil man kunne bli lykkelig Coronasyk.

    1. Bærum sykehus serverer ikke en gang vanlig pils! Det har jeg spurt etter, og Corona tør jeg ikke bringe på bane.

Det er stengt for kommentarer.