Advarsler og råd før stortingsvalgkampen begynner

11. september er det stortingsvalg, og fra sist mandag kunne man forhåndsstemme. Jeg tar det for gitt at ingen av denne bloggens kloke lesere har så lav selvinnsikt at de må bruke en “valgomat”,

enten den er fra NRK eller andre medier, for å finne ut hvilket parti som får deres stemme. Og jeg håper at man heller ikke for moro skyld prøver dette imbesile påfunnet, som er konstruert av folk som tror enkeltsaker avgjør partivalg.

Klikk for å høre programmet.

Ifølge “forståsegpåere” skal visst også det jeg kaller asosiale medier (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram m.m.m.) få en viktig rolle i valgkampen. Det forutsetter selvsagt at man bruker disse mediene, og mange gjør det. BBC-programmet The Inquiry satte for en tid siden søkelyset på Facebooks bruk av algoritmer og hvordan det kan påvirke den enkeltes beslutninger, også ved valg. I den sammenhengen er det verdt å merke seg hva Anki Gerhardsen nylig svarte i et Aftenposten-intervju der hun ble spurt hvem hun mener har for stor makt i Norge: “Algoritmene. Denne digitale målestokken snikstyrer overalt, også i redaktørstolen.”

2017 er valgår også i Storbritannia, der resultatet ble et helt annet enn de fleste regnet med da valget ble utskrevet. BBC-programmet Newshour Extra drøftet nylig det britiske valget, og i programmets siste halvpart var temaet “ekkokamre” og hva slike kan ha å si for hvordan folk stemmer:

Når valgdagen kommer her i “furet værbitt”, er det eneste man vet om de kommende fire årene, at man ikke vet noe som helst. Da får vi håpe at de som blir valgt, kan fatte kloke beslutninger når (ikke hvis) uforutsette vanskeligheter dukker opp. Hans Olav Lahlum er kanskje en person med slike egenskaper. Han stiller som SV-kandidat i Oppland, to grunner til at jeg ikke kan stemme på ham. Men basert på NRKs Politisk portrett mandag denne uken og det jeg ellers vet, tror jeg han kan ta selvstendige avgjørelser – hvis han får lov av partiet.

 

Tidligere blogginnlegg om stortingsvalget og valgkampen:
Hvordan blir den norske valgdebatten (19.11.2016)
Stortingets medlemmer – hvem bestemmer egentlig? (04.03.2017)
Knapt fire måneder til stortingsvalget (27.05.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventelt legger den ut her.
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig!