75 år siden bombingen av Dresden

Dresden ligger lengst øst i Tyskland.

Frem til om kvelden 13. februar 1944 hadde den tyske byen Dresden vært spart for alliert bombing. 14. februar var byen i praksis utslettet. Ingen vet sikkert hvor mange som omkom under bombingen. De nyeste tallene er nedjustert fra minst 100.000 til “bare” ca. 25.000.

Det er ikke tvil om at nazistenes bombing av London fra september 1940 til mai 1941 (i gjennomsnitt 200 bombefly hver natt) var ren ødeleggelse av sivile mål. Dessverre kan det se ut som den allierte bombingen av Dresden var av samme slag. Dresden i 1945 var en by uten militær betydning. Likevel ble det satt inn 2.500 britiske og amerikanske bombefly, som teppebombet byen gjennom hele natten til 14. februar. Nye 512 amerikanske fly fortsatte bombingen 14. og 15. februar.

Både Molde (1940 – øverst) og Dresden (1945 – nederst) ble bombet til ruiner under siste verdenskrig.

Selv  har jeg aldri opplevd krig, men når sivilforsvaret har sireneprøve, føler jeg uhygge, særlig av signalet flyalarm. Det er vanskelig å ta inn over seg hvor mange sivile menneskers død det signalet har innvarslet. Dresden og Molde er to eksempler fra siste krig på byer som ble utslettet som ledd i en maktdemonstrasjon. Men også ved bombing av miltære mål har det gått ut over sivilbefolkningen. Britiske fly prøvde to ganger å bombe Victoria terrasse i Oslo, der Gestapo hadde hovedkvarter. Bygningen ble ikke skadet, men ved det siste angrepet, om formiddagen nyttårsaften 1944, omkom 80 nordmenn bl. a. da en trikk ble truffet. Bomber var ikke noe presisjonsvåpen den gang, Det var de i større grad under Kosovo-krigen, likevel ble Kinas ambassade i Beograd truffet av NATO-bomber fordi man forvekslet bygningen med et militært mål.

Etter bombingen av den britiske byen Coventry 14. november 1940 ble coventriert en tysk betegnelse på tilsvarende ødeleggelse. Etter denne begrepsbruken ble Dresden coventriert i 1945. Ruinene av Coventry Cathedral, som ble ødelagt under bombeangrepet, er bevart ved siden av den nye katedralen. I Dresden har man restaurert Frauenkirche, som ble ødelagt under angrepet der. Dresden og Coventry er i dag vennskapsbyer.

         
Coventry Cathedral (t.v.) har bevart ruinen av kirken som ble ødelagt under bombingen i 1940. Frauenkirche i Dresden er blitt gjenoppbygget slik den så ut før bombingen i 1945.

(Innlegget ble påbegynt 13.02.2020 og fullført 13.02.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no