Menneskets beste venn

En ny beboer har ankommet Langset. Simba er navnet, og han er en dansk-svensk gårdshund. Sammen med kaninen Bente representerer han det dyriske her på bruket.

   

Den første kjente hunden på Langset het Leo, og var en brunrød og hvit St. Berhardshund som  holdt til her fra 1907 og utover. Han “markerte revir” ved å stikke av et par ganger, slik at han måtte etterlyses med annonse i Asker og Bærums Budstikke i oktober 1907 og februar 1908. Så tror jeg ikke det var noen fastboende hund på eiendommen før på 1950-tallet. Han het Uffe, og var en cocker spaniel med dansk matmor.

Fra slutten av 1950-tallet hadde min familie hund. Trolly, en blanding av collie og schäfer, levde så opp til navnet sitt at han måtte avlives. Timmy, derimot, ble en ordentlig familiehund. Han var en collie, og var ellers svært interessert i sykler. Han kunne ligge helt avslappet på gårdsplassen, men når han hørte en sykkel i svingen oppe ved Fredheim (drøyt 100 m unna) var han straks på plass i eiendommens nordøstre hjørne og fulgte sykkelen på innsiden av gjerdet så langt han kunne. Flere år etter at Timmy kom til hundehimmelen, var det en tydelig sti etter hans sykkelspurter. Timmy var snill som et lam (han var jo fårehund), men fordi han var så stor, prøvde ingen seg på epleslang her. Det varte også lenge etter at hans tid tok slutt på 1970-tallet.

På 1990-tallet kom Bonzo til Langset. Han var langveisfarende, med bakgrunn fra Canada, og var en blandingsrase med mye fuglehund. Chino, en papillon, bodde vekselvis på Langset og et annet sted. Han ble 16 år gammel, og er nok – omregnet til menneskeår – det eldste individ som har bodd her på bruket.

Alle Langset-hundene har hatt som sin viktigste oppgave å være familiemedlem, det som også kalles kjæledyr. Mange andre hunder gjør andre viktige oppgaver, mest kjent er kanskje førerhundene. Med så mange hunder av ulik størrelse og med ulik dressur (hundene) og holdninger (hunde-eierne) er det rart det ikke skrives mer om hundeholdets ulike sider. I Document nylig skrev hundeeieren Hans Rustad Det skal ikke bli lett å være hundeeier i det nye Norge, et innlegg som avfødte en forholdsvis saklig debatt i kommentarfeltet. Roald Amundsens bruk av hunder på Sydpolsekspedisjonen var tema for et innlegg av Hans-Olav Thyvold i Dagsavisen for et år siden.

Simba, den dansk-svenske gårdshunden, holder på å gjøre seg kjent med eiendommen og prøver å forstå norsk etter tre måneder i dansk karantene.

(Innlegget ble påbegynt 20.09.2018 og fullført 20.09.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no