Russefeiringen i nåværende form bør avvikles

Det som skiller dagens russefeiring fra feiringen før 1985, er russebussene. I Asker og Bærum er ca. 1/3 av avgangselevene (600-700 personer)  med på en russebuss. Disse bussene er på veien omtrent fra midnatt til om morgenen, dvs.  den tiden som er ansett som sovetid og der bl. a. borettslag har regler om tillatt støy. Det er da russen  “ruller” med musikk som er så høylytt at den forstyrrer søvnen hos de som bor langs veien, ungdommene konsumerer rusmidler (særlig øl) og de stopper noen ganger for å forsøple med ølbokser og annet avfall. Alt dette foregår helt anonymt, det eneste navnet som vises, er bussens navn (Concrete JungleSooul TrainPaper Street …). Men det er personer som står bak, og jeg har arbeidet for å finne disse.

Fargekodene markerer busser med bare guttemedlemmer (blå) eller bare jentemedlemmer (rosa).

Oversikten ovenfor over russebusser og tilknyttede personer har vært jevnlig oppdatert siden 22. april sammen med klipp fra Budstikka om årets russ. 25 russebusser fra Asker og Bærum var registrert hos Biltilsynet i slutten av april. Eierne av 14 av disse er enkelt funnet med bussens registreringsnummer. Deltakerne på bussene har det også vært enkelt å finne  (metoden oppgis ikke her). Sjåførnavn har jeg ikke prøvd å finne, men det er det viktigste navnet, siden sjåføren må være den som har størst ansvar for at hans/hennes kjøretøy driver med støyforurensning og forsøpling. Ingen av navnene jeg har funnet, står i tabellen ovenfor, men de finnes i registreringene på min PC. Jeg vurderer å gjenta arbeidet neste år, men tidligere, og kommer da kanskje til å legge ut navnene.

Min interesse for russefeiringen skyldes bl.a. at jeg bor ved en av de veiene der russebussene høres godt. Registreringen er en form for beskyttelse mot dette. I år har jeg inntrykk av at reaksjonene mot den formen avgangselevene velger for sin feiring, er flere enn tidligere. Bl. a. har tre politikvinner skrevet et innlegg i Budstikka der de advarer mot utviklingen. Én av dem reagerer også på de sosiale rammene rundt feiringen, noe som også var oppe i et innslag i NRKs Her og nå.

Etter vinterens mange saker knyttet til #metoo var det også tankevekkende å se dette innslaget i NRK Dagsrevyen 24. april:

Avgangselevene i den videregående skolen er myndige og bestemmer selv hvordan de vil feire at skolegangen er fullført. Men samfunnet bestemmer hva det vil godta fra avgangselevene.  Avgangselevenes nattevåk og utstrakte bruk av  rusmidler midt i oppkjøringen til eksamen er først og fremst et problem for dem selv, men det er også et samfunnsanliggende etter at elevene har nytt godt av tretten års gratis skolegang. Organisert bråk og støy som plager andre enn de som fester, er ikke akseptabelt. Til nå ser det ut til at alt dette har blitt godtatt. Det bør man ikke lenger gjøre.

(Innlegget ble påbegynt 10.05.2018 og fullført 11.05.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Én kommentar til “Russefeiringen i nåværende form bør avvikles”

  1. Stå på Torgeir! Russefeiringen har overlevd seg selv! Det meste er galt! Feiringen i seg selv tar fokus vekk fra eksamen. Som russen vil avskaffe fordi den er urettferdig. Fordi – for mange har festet for lenge – i forkant av eksamen. Jobber for mye på russebussen – og møter uforberedt til eksamen!
    Ingen burde få lov til ta på seg en russedrakt – før de er ferdig med eksamen! Da kan festen ta til!

Det er stengt for kommentarer.