Interaktivt i bloggen

Siden jeg har fødselsdag på bloggens publiseringsdato, tillater jeg meg å be om en gave i form av svar på leserundersøkelsen nedenfor. Men jeg er så gammel at jeg synes det er morsommere å gi enn å få gaver, derfor gir jeg bort søkeveiledningen som står etter undersøkelsen, og som kanskje kan være til hjelp for blogglesere som våkner om natten og lurer på hvor i denne bloggen de kan finne det de drømte om fra bloggen. Enkelte av søketipsene kan også brukes ved Windows-søk i andre dokumenter.

 

Leserundersøkelse

Svar med å sende en e-post med de tre tallene (fra gruppe A, B og C nedenfor) som stemmer for din blogglesing, f. eks. 111 (får e-post om bloggen hver fredag, leser den på mobiltelefon, åpner artikler fra e-posten) eller 430 (tilfeldig leser, leser med nettbrett).

A Jeg finner (1-2) / har funnet (3-4) bloggen slik:
1: får e-post om bloggen hver fredag.
2: Vet om bloggen, leter den opp.
3: Fikk lenke til et blogginnlegg fra en som hadde lest det.
4: Er tilfeldig leser (fant bloggen ved internettsøk e.l.)

B Mitt «leseverktøy» er:
1: Mobiltelefon.
2: Nettbrett.
3: PC (stasjonær eller bærbar) med en skjerm minst så stor som et A4-ark.

C Jeg går til blogginnlegg slik:
0: Uaktuelt spørsmål, jeg er ikke fast leser av bloggen.
1: Åpner alle artikler fra innholdsbeskrivelsen i e-posten.
2: Åpner første artikkel fra innholdsbeskrivelsen i e-posten, går fra den til bloggens innholdsfortegnelse (lenke nederst i hvert innlegg, før kommentarfeltet) for å åpne andre innlegg.
3: Går til bloggens nettsted (ttt.skoletjenesten.no i nettleserens adressefelt), blar gjennom hele bloggen derfra.

Hvis jeg fåf noe ut av svarene, har jeg tenkt å bruke resultatet til å  tilrettelegge bloggen best mulig teknisk. På forhånd takk for hjelpen!

 

Søkeveiledning (et forsøk)

Nedenfor er taster markert med <> (f. eks. <Ctrl>, <Alt>), fast tekst i bloggen med ‘ ‘ (f. eks. ‘Om denne bloggen’).

Oversikt over alle blogginnlegg
Ett av valgene på menylinjen øverst er ‘Innhold i tidligere utgaver’. Der står innholdsfortegnelsene for alle tidligere utgaver (den nyeste øverst) med innleggs-overskrifter og lenke til innleggene. Den som husker et ord fra overskriften, kan søke i oversikten ved å trykke <Ctrl>+<F > (et søkefelt åpner seg) og skrive inn ordet. Gir søket mer enn ett treff, kan man bla seg fra treff til treff til høyre for søkefeltet.
Prøv selv: Søk i ‘Innhold i tidligere utgaver’ med <Ctrl>+<F> på jåleri.  Det skal gi treff bare på innlegget Språklig jåleri fra 5. august 2017. NB! For enkelt å kunne gå tilbake til denne veiledningen: klikk med høyreknappen på ‘Innhold i ...’ og velg ‘Åpne lenke i ny fane‘.

Søkefelt
Lengst til høyre på menylinjen øverst er et stilisert bilde av et forstørrelsesglass. Klikk på det (et søkefelt åpner seg) for å søke i alle innleggene i hele bloggen (all tekst, alle innleggstitler). Skriv inn søkeordet og avslutt med <Enter>. Svarene kommer i form av titlene på de innleggene som inneholder søkeordet. Over tittelen står den eventuelle kategorien innlegget er plassert i, under tittelen står et kort sammendrag av innlegget (samme tekst som i e-postmeldingen som blogg-abonnentene får). Klikk på tittelen for å se hele innlegget. NB! For enkelt å kunne gå tilbake til trefflisten: klikk med høyreknappen på tittelen og velg ‘Åpne lenke i ny fane‘.
Prøv selv: Søk etter brosjyre (husk å avslutte med <Enter>). Det gir mange treff; nederst på første treffside står hvor mange sider treffene utgjør. Ett av treffene er Språklig jåleri (det samme som i forrige «Prøv selv»). For å finne ordet brosjyre i teksten: Søk med <Ctrl>+<F> (se under Oversikt over alle blogginnlegg ovenfor).

Navneregister
‘Navneregister’ er ett av valgene på menyen øverst. Så godt som alle navn som er nevnt i bloggen, står i navneregisteret, med lenke til innlegget/innleggene som inneholder navnet. Er du på jakt etter noe som er knyttet til en person som er nevnt med navn i bloggen, kan navneregisteret være til hjelp. Lenkene i registeret skal åpne seg i nye vinduer (hvis jeg har husket å merke av for det), slik at man hele tiden kan gå tilbake til registeret (praktisk når et navn har flere oppføringer).
Prøv selv: Åpne navneregisteret i ny fane (se under Søkefelt ovenfor). Finn Uffe i navneregisteret og klikk på lenken (blogginnlegget åpnes i eget vindu fra navneregisteret). For å finne navnet i innlegget: Søk med <Ctrl>+<F> (se under Oversikt over alle blogginnlegg ovenfor).

Denne veiledningen er skrevet etter beste evne ut fra hvordan min egen PC oppfører seg. Men jeg har dårlig erfaring med data-veiledninger, og mottar gjerne spørsmål som kan bidra til oppklaring av mine uklarheter.

(Innlegget ble påbegynt 27.04.2021 og fullført 01.07.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no