Hvordan blir den norske valgdebatten?

Det er stortingsvalg 11. september 2017. Unngår vi at valgkampen blir slik den USA nylig har opplevd, betegnet som den skitneste i landets historie? Det lover ikke godt om man skal dømme ut fra nylige debattinnlegg fra Høyre og Arbeiderpartiet i Dagsavisen. Overskriftene er Aps lærerbløff og Nye skoleløgner fra Høyre. De som velger å karakterisere motpartens synspunkter slik, sitter i ledende politiske posisjoner. Magnus Thue (H) er statssekretær i kunnskapsdepartementet, Tone Tellevik Dahl (A) er Oslo-byråd for oppvekst og kunnskap og Martin Henriksen (A) er stortingsrepresentant . Hadde karakteristikkene blitt brukt fra Stortingets talerstol, ville stortingspresidenten trolig gitt påtale. De to debattinnleggene står i Dagsavisen 27.10.2016 og 3.11. 2016 .

Det er ikke noe nytt at politikere har vanskelig for å debattere i stedet for å krangle (i ordboksbetydning). Dette klippet er fra Dagsnytt atten like etter valget i 2013:

Hvis jeg får bestemme over valgkampen m.m. frem mot stortingsvalget (det skjer neppe!), ønsker jeg meg:

  • Forbud mot å offentliggjøre meningsmålinger de siste tre-fire ukene før valget.
  • Radio- og TV-debatter som ikke sendes direkte, men redigeres slik at alt som ikke handler om sak, blir fjernet.
  • Programledere i radio og TV som ønsker å presentere saker og argumenter, ikke motsetninger og uenighet.

 

 

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven