En fredag til besvær

I går var det “Black Friday” – i Norge! Bakgrunn for fenomenet er visstnok at forretninger i USA har sett en mulighet til å øke omsetningen dagen etter Thanksgiving Day, da mange har fri og er sammen med familien. For forretninger i Norge (den potensielt 51. staten i USA) er det derfor helt naturlig å følge opp dette, selv om vi ikke feirer Thanksgiving (ennå). Like naturlig er det å velge et amerikansk navn, slik vi fra før av har Valentine’s Day og Halloween.

For min del ble resultatet av dagen at jeg ikke fant parkering og derfor måtte sløyfe Sandvika Storsenter under fredagens handlerunde. Det var også vanskelig for bankkortet mitt å oppnå kontakt med Storebrand Bank. Én av de fire kassebetjentene som ble belemret med dette, mente at årsaken var stor kortbruk p.g.a. “Black Friday”.

“Black Friday” er et nokså nytt fenomen. Jeg møtte det første gang i fjor i form av postkassereklame fra Sir Price Outlet (flott norsk navn!) som skulle ha “Black Friday” hele uken i sin Sandvika-filial. Uvitende om hva dette var, ble jeg imponert over at den afrikanske (tror jeg) damen som åpner Sir Price Outlet omtrent når jeg kjøper avisen, ville bruke sin hudfarge til markedsføring.

Heldigvis er noen kritiske til fenomenet. Like ved Sandvika Storsenter ligger Gulating Ølutsalg,  der innehaver Johannes Bech har startet en Facebook-aksjon mot “Black Friday”. Og Handelsstedet Bærums Verk har tatt et strategisk valg, forteller daglig leder Heidi Stilling til Budstikka: “Som et samlet senter ønsker vi ikke å ha noen markedsføring og annen markering av amerikansk importerte handelsdager og høytider som Black Friday, halloween og Valentines Day.”

Hurra for Gulating Ølutsalg og Handelsstedet Bærums Verk!

 

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.