Du vet du er fra BLærum …

“Geografisk holder jeg til i Sandvika, men sosialt hører jeg hjemme på Blommenholm”. Som grenseboer mellom de to områdene bruker jeg av og til dette utsagnet for å teste toleransen hos den/de jeg snakker med. Men egentlig holder det av og til å si at jeg bor i Bærum  hvis jeg vil bli oppfattet som “soss”.

Jeg kom i tanker om “Bærums-soss” da jeg så dette opppslaget i Budstikka:

Det er oppslaget, ikke familiens valg, som er mitt poeng. En tilsvarende familie som så vidt får det til å gå opp økonomisk, ville nok også ha reist jorden rundt om de så mulighet til det. Men det er de færreste forunt å kunne si opp jobbene, selge huset og reise jorden rundt (i egen seilbåt, ser det ut som), selv om mange nok er “lei av hverdagsstresset”. Og når oppslaget står i “Aksjer og BLærums Budstikke”, er veien kort til å sette  i bås alle som bor i avisens nedslagsfelt.

Selv er jeg innflytter i Bærum. Jeg kom hit etter å ha bodd mine to første leveår i Oslo, øst for Akerselva, og med en mor som var oppvokst på Kampen. Denne bakgrunnen forklarer kanskje min interesse for avisoppslag jeg tror er typisk “blærumske”:

Overskriften til dette blogginnlegget henspiller på Facebook-gruppen “Du vet du er fra Bærum når …”. Der er jeg med, og der kan jeg ikke huske å ha registrert noen “blæringer”. Egentlig tror jeg ikke de finnes. Det er antakelig slik som en innsender i en tre år gammel diskusjon om temaet Bærum/BLærum skrev: “Der jeg bodde tidligere kom det ofte mye folk fra Bærum, der ble begrepet (BLærum) brukt fordi mange av dem rett og slett oppførte seg forferdelig blærete, som om de var bedre enn andre, de krevde urimelig service osv. Eller om du vil, rett og slett ufordragelige, frekke og uhøflige. Men der jeg bodde før så var folk også oppegående nok til å differensiere, så det var snakk om folk fra Bærum og blærer fra Bærum. To vidt forskjellige ting.”

For de som vil gå grundig inn i temaet, kan jeg anbefale en artikkel av Kine Thorsen i Budstikkas nettavis fra oktober 2016. Den er leseverdig, men trolig gjemt bak betalingsmur.

(Innlegget ble påbegynt 26.04.2018 og fullført 26.04.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no