Alternative fakta – uke 2


___________________________________________________________________________

Overskrift i Budstikkas nettavis.

AF-1: Pro-pro-mille: At færre blir tatt for ruskjøring, ser for meg ut som en god utvikling. Av overskriften i Budstikkas nettavis kan det se ut som om Trygg Trafikk ønsker flere som kjører ruspåvirket.

.

.

.

oooOOOooo

AF-2: Reprise av julenøtt: I denne julens Julenøtter på NRK var spørsmål om kunst et fast innslag. Tommy Sørbø ga noen stikkord, og man skulle finne navn på kunstverket. “Ingen har redningsvest, men alle har bunad”, var bare én av flere opplysninger den ene dagen, men det er vel mer enn nok for denne bloggens kloke lesere? De som fulgte med på Julenøtter direkte, får ikke svare. De andre finner fasit her.

oooOOOooo

AF-3: Sportsspråk: Årets første Hole in one, Arne Holes kommentar til siste ukes sportsbegivenheter, handlet om språk:

Blir skriften for liten til å lese? Klikk på teksten for større versjon.

oooOOOooo

AF-4: 1968-språk: NRK-programmet Ekko har funnet ut at det er femti år siden 1968, og hadde nylig flere programmer om dette spesielle året (jeg avtjente verneplikt, studentene i Paris gjorde opprør m.m.). For så lenge siden tiltalte man hverandre i De-form i debattprogrammer på TV, slik Per Øyvind Heradstveit og Helge Rønning gjør her:

I innslaget kan Helge Rønning høres radikal ut, men han ble sett på som forræder og erkekonservativ av AKP (ml), som ble stiftet dette året. De hadde sin egen dialekt, og det påstås at de klarte å få medlemmer med Bergens-dialekt til å bruke a-endelser og tjukk L.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese.

AF-5: Saklighet i debatt: Aftenposten har satt etiketten “Debatt” på det professor Gisle Selnes har skrevet under overskriften “Larsen & Lenin”. Første og siste avsnitt kan tyde på at professoren neppe har lest En del elementære logiske emner av Arne Næss (1912-2009), der ett av emnene er saklighet i debatt.

.

.

.

.

.

(Innlegget ble påbegynt 10.01.2018 og fullført 12.01.2018)
2 kommentarer

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

2 kommentarer til “Alternative fakta – uke 2”

  1. Vedrørande: AF-4: 1968-språk – Dette er litt pirk, men TO er elles nøye på fakta og detaljar, så difor –. Han skriv at AKP (ml) vart stifta i 68. Trur det er feil, at det var på vårparten 73 det skjedde. Men det er jo rett at “rørsla” var aktiv mange år før. Dette hugsar eg av di eg gjekk i andre klasse på gymnaset då, i 73, og hadde vener (framleis vener) og lærarar! som applauderte stiftinga. Sjølv hadde eg bladd / lese litt i Robert Conquest: “Den store terror”, om Stalin, på lokale biblioteket heime, då eg gjekk på ungdomsskulen, og det vesle eg då lærte, gjorde meg skeptisk. (Takk til bibliotekvesenet!)

    1. Det stemmer at AKP (m-l) ble stiftet i 1973. I del 4 av NRK Ekkos program om 1968 (en annen del enn den jeg hentet lydklipp fra) sier programleder Ellen Wesche Guttormsen: “Høsten 1968 fikk maoistene flertall i Sosialistisk Ungdomsforbund, det var ungdomsorganisasjonen til partiet SF. På partilandsmøtet i 1969 marsjerer de ut under navnet SUF – bokstavelig talt ut av landsmøtet og ut av partiet SF – anført av Sigurd Allern. ML-bevegelsen er født. Fire å seinere, i 1973, stifter de partiet AKP (m-l).” Takk for rettelsen!

Det er stengt for kommentarer.