På dagens dato fant to minneverdige begivenheter sted. Det er 50 år siden den britiske marinen for siste gang delte ut romrasjon til sine gaster. Og det er 103 år siden Bærum roklubb ble stiftet.
Det er ukjent fo meg om Royal Navy hadde noe favorittmerke mens rom tilhørte det daglige “kostholdet” om bord. Uansett er dette en drikk man neppe bør innta for mye av før man går om bord i en sculler (klikk på roklubbens logo for å se en slik).
Tenke seg til: mens jeg avtjente verneplikten og det vanket refs i form av “kakebu” hvis en skarve pilsflaske ble oppdaget hos noen, fikk våre britiske jevnaldrende i marinen utdelt en fast rasjon (7 cl) brennevin (rom) pr. dag! Denne tradisjonen gikk tilbake til 1655, da romrasjonen avløste de 4,5 liter øl som britiske marinegaster til da hadde fått utdelt daglig. Detaljer om dette står i Wikipedia i en artikkel som nok er auto-oversatt (sailor oversettes med “seiler”, ikke “sjømann”, glasses i betydningen “drikkeglass” oversettes med “briller” ); bloggens språkinteresserte lesere finner nok mange godbiter.
Bærum roklubb holder nå til i Båtsportens hus på Kalvøya, og er dermed nesten tilbake der det første klubbhuset sto, i motsatt ende av øyas side mot Sandviksbukta. Det huset ble flyttet til Kadettangen, der klubben var til den på 1920-tallet overtok Sandvika sjøbad på holmen Danmark i Sandviksbukta (området rundt Sandviksbukta er tema for flere tidligere blogginnlegg).
I Båtsportens hus holder også Bærum kajakklubb til. Den er 18 år yngre enn roklubben, men det er et av kajakklubbens medlemmer som har fått en statue utenfor Båtsportens hus. Knut Holmann tok i alt tre gullmedaljer under OL i 1996 og i 2000 , og Bærums daværende ordfører, Odd Reinsfelt, ble så begeistret over dette at han tok initiativ til statuen. Ordet kajakk kommer fra grønlandsk, og hører nok ikke til standard-vokabularet i Bærumsfamilier. I hvert fall fortelles det om noen som var med på båttur, bl.a. langs Kalvøya, der det blant de voksne ble snakket en del om Knut Holmanns første “gull-kajakk”, som forsvant i flammene da det forrige Båtsportens hus på Kalvøya brant i oktober 1996. På båtturen spør et av barna plutselig: “Hva var det med den konjakken til Holmann?”
Historien ovenfor illustrerer mitt perifere forhold til idrettsstevner og til idrettsutøvere. En annen utøver jeg kan navnet på, er Vebjørn Rodal, som tok gull på 800-m løp i OL i 1996, og jeg kan navnet hans fordi jeg i min tid som lærer 20 år tidligere hadde lest høyt for klassen min en “fremtidsroman” om under 1996-OLs 800-meter, som i romanen ble vunnet av en helt ukjent løper – var han dansk? Jeg tror forfatteren het Barbro Schack, men finner ikke noe på Nasjonalbibliotekets nettsider som passer.
Det ligger nærmere mine interesser at jazzmusikeren Bjarne Nerem ville fylt 97 år i dag. Hans hovedinstrument var tenorsaxofon (med x, saxofonen ble oppfunnet av belgieren Adolphe Sax – de som spiller saksofon er ikke musikere, men saksbehandlere). Det ligger mange hørverdige innspillinger med Bjarne Nerem på YouTube, men jeg er så begeistret over å ha gjenfunnet en gammel favoritt der Coleman Hawkins har (tror jeg) den første sax-soloen (etter 16 takter), at jeg velger den:
(Innlegget ble påbegynt 30.07.2020 og fullført 30.07.2020)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Følg denne bloggen |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no