Virtuell virkelighet 49/21

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.
___________________________________________________________________________

Vv 1: Evangelium. Før i tiden (tror jeg) hadde Aftenposten juleevangeliet (Lukas 2:1-20) på en av de første sidene i sin utgave på julaften. Den plassen er nå overtatt av en politisk kommentar. Kjetil B. Alstadheim hadde åpenbart lest juleevangeliet før han skrev kommentaren Oss er en evig frelser født – om Jens Stoltenbergs kandidatur til stillingen som sentralbanksjef.

֎֎֎

Vv 2: Frosset. Når jeg av og til forlater TV-stolen midt i et program, hender det at jeg «fryser» bildet for å fortsette å se etterpå. Da kan ansiktsuttrykket på den som for øyeblikket befinner seg i bildet, bli noe avvikende fra normalen. Jeg har tatt vare på noen av disse ansiktene i filmklippet nedenfor. Etter et blikk på mitt eget passbilde, konstaterer jeg at ingen trenger å føle seg krenket.

֎֎֎

Vv 3: Kansellering. «Hold deg unna HomeNet!» var teksten under en av illustrasjonene i et blogginnlegg om HomeNet i oktober 2019. Jeg trenger ikke lenger tenke på å holde meg unna etter at firmaet i en e-post har kansellert min bestilling. Det burde jeg vært forberedt på, for tidligere sendte HomeNet meg en e-post som ble avsluttet slik (med min utheving): «Vi beklager ulempen ventetiden medfører for deg og at du fortsatt ønsker å stå ved din bestilling.»

֎֎֎

Illustrasjon fra boken Skikk og bruk, som utkom i 1960. På den tiden skjønte alle at Øyvind Johnssen og damen står i en heis, fordi alle heiser hadde en sikkerhetsdør av metall (til høyre i bildet).

Vv 4: Hatt. Øyvind Johnssen var en gang ansatt i NRK som sportskommentator. Men han var egentlig skuespiller, og det var vel derfor han var fotomodell for boken Skikk og bruk, der man kan finne alle skrevne og uskrevne regler for «dannet opptreden». Det fremgår av bildet ved siden av at hvis en mann kommer i heisen med en dame, skal han holde hatten på magen. I dag må de fleste menn først anskaffe en hatt.

֎֎֎

Vv 5: Uvær 1. Det er sesong for dette verset av Thorbjørn Egner:

Det snør det snør
Tiddelibom
Det er det det gjør
Tiddelibom
Nå snør det mye mer enn før
Tiddelibom og huttemegtu

Tiddelibom kan virke som et hyggelig ord. Men legg merke til hvilket ord Egner avslutter begge versene i denne sangen med (det andre verset handler om kulde).

֎֎֎

Fra Biltemas nettsider. Klikk for større bilde.

Vv 6: Uvær2. På grunn av naturkreftenes herjinger måtte jeg kjøpe ny snøskuffe (den gamle var utslitt!), og undersøkte først hva som er å få. Biltema virket lovende, særlig fordi snøskuffene der står under stikkordet «Snørydding og avvising», Hvordan snøen av-vises, fremgår imidlertid ikke av nettsiden. Jeg prøver i første omgang å la den nye skuffen stå ute, synlig for værgudene.

֎֎֎

Aftenposten 13. desember 2021. Klikk for større tekst.

Vv 7: Ulykker. Etter mitt syn er Aftenposten unødvendig tydelig når den skriver at de fem som er savnet etter en eksplosjon, ikke er de samme som de som er bekreftet omkommet, men «fem andre». Men i det minste er ordet «etter» brukt riktig; for meg høres det litt grotesk ut når nyhetene av og til forteller om folk som er blitt drept etter en bilulykke.

.

.

֎֎֎

Vv 8: Oversatt. Språknerden i meg skvatt til da jeg så ordet «stjelt» i tekstingen til en film. Men det var jo helt riktig! For dette var en Poirot-film, og hovedpersonen hadde på sin litt gebrokne engelsk gjort en tilsvarende feil.

(Innlegget ble påbegynt 30.12.2021 og fullført 30.12.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no