Snart to uker siden stortingsvalget

Mandag er det to uker siden stortingsvalget. I går begynte Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) «sonderinger» på Hurdalsjøen Hotell om hvorvidt det er grunnlag for en ny regjering med de tre partiene. Ettersom alle de tre partilederne for tiden bor i Oslo, ville det nok vært enklere å møtes i Oslo, men Hurdalsjøen er jo nøytral grunn (ingen av de tre er valgt fra Akershus valgdistrikt).

Rødgrønn reise fra Oslo til Hurdalsjøen kan foregå med tog (rød strek) og buss (grønn strek). Klikk for større kart.

Spørsmålet er hvilken reisemåte sondørene (eller heter det sondene?) valgte. Det går tog fra Oslo til Eidsvoll, og buss derfra til Hurdalsjøen Hotell, eller kanskje hotellet henter sine gjester på stasjonen. Kanskje de valgte å kjøre sammen, eller de fikk politiets sikkerhetstjeneste til å ta seg av transporten. Valget/valgene av reisemåte kan gi en antydning om hvilken retning sonderingene kommer til å ta.

Valgkvelden og -natten var det en slags valgvake hjemme hos meg. Der registrerte jeg ingen sterke følelser for noen av hovedretningene, men en allmenn tilfredshet over at KrF og MDG ikke kom over sperregrensen. Jeg synes det er interessant at disse to partiene for «troende» kom til kort.

Det har vært flere valg i verden enn vårt stortingsvalg. Ved valget til Russlands «storting», Dumaen, fikk bare ett reelt opposisjonsparti lov til å delta (ifølge NRKs Jan Espen Kruse). Det illustrerer hvorfor det er all grunn til å heise flagget med en viss høytidsfølelse når det er stortingsvalg. Det er også godt å se at både vinnere og tapere i vårt valg respekterer resultatet (jeg tror ikke Donald Trump ennå har godtatt at han tapte presidentvalget i USA for snart ett år siden). Men det er for tidlig å kalle Jonas Gahr Støre for «påtroppende» statsminister. Først må den sittende statsministeren innlevere sin avskjedssøknad, noe som trolig skjer når statsbudsjettet er lagt frem 12. oktober. Da kan Støre få i oppdrag å danne ny regjering (hvis de blir enige på Hurdalsjøen, da). Rykter skal ellers ha det til at alle sonderingsmøtene skal begynne med avsynging av denne bloggens universalvalgkampsang, men med teksten Støre i stedet for hm-hm.

(Innlegget ble påbegynt 22.09.2021 og fullført 22.09.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no