For et par uker siden fortalte NRK Dagsrevyen om seksåringen Edvin, som døde, men som lever videre fordi foreldrene hans tillot at hans organer kunne bli brukt av andre som trengte dem.
Alle kan, som Edvin, bli organdonor; det er ingen begrensninger når det gjelder alder eller andre forhold. Men ettersom de fleste organer bare kan fjernes etter at giveren er død, må man melde fra mens man er i live. Det er enkelt, og en trinnvis veiledning kan leses her (bla nedover fra steg til steg på siden).
Organdonasjon er smertefritt for giveren. Det samme gjelder for en blodgiver, bortsett fra det lille stikket når kanylen (nålen) settes i blodåren. Både organer og blod må være «ekte», og helsevesenet er avhengig av at folk stiller opp frivillig. Gjør det!
Å melde seg som organdonor eller blodgiver kan hjelpe andre. Til selvhjelp, i hvert fall til å fjerne engstelse, kan en fremtidsfullmakt være nyttig. Den som er organdonor, bør nevne det i sin fremtidsfullmakt. På nettet fant jeg en veiledning om fremtidsfullmakt, med et eksempel som kan lastes ned i docx-format (for tekstbehandling).
(Innlegget ble påbegynt 21.07.2021 og fullført 21.07.2021)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Følg denne bloggen |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no