Alternative fakta – uke 9

Om uttrykket alternative fakta (AF)

oooOOOooo

AF-1: Radio i timen: I min tid som elev på Valler kommunale høgre almenskole (den het det da jeg gikk der!) var jeg så heldig å ha Vikhamar i historie. Hans timer var lange, interessante klassesamtaler, der han stilte uventede spørsmål med utgangspunkt i dagens lekse. Men han var streng, også mot seg selv. Han mente det var hans plikt å stå til disposisjon for klassen hele timen, og ventet ikke lenge etter at skoleklokken hadde ringt før han forlot lærerværelset og gikk til sin klasse. Der låste han døren, og de som ikke var innenfor, fikk finne på noe annet den timen. Når det ringte inn, kunne man derfor alltid se hvilke elever i skolegården som skulle ha Vikhamar i kommende time. De løp!

Under et VM på ski eller et vinter-OL hadde Ola Brekken med seg radio. Han var ikke av de elevene som hadde størst respekt for lærere, men jeg tror det var av vanvare at han kom til å skru på radioen i en historietime med Vikhamar. Det skjedde akkurat mens sportsreporteren var mest høyrøstet begeistret. Vikhamar hadde ikke for vane å heve stemmen, og han gjorde det heller ikke nå. Han sa bare helt rolig: “Brekken – hvis jeg hører den radioen én gang til, går den ut av vinduet” (klasserommet lå i øverste etasje). Ingen var i tvil om at så kom til å skje, og det kom ikke mer lyd fra radioen den timen.

Stortinget har åpenbart behov for en president med Vikhamars myndighet:

oooOOOooo

AF-2: Kostholdsråd fra en fisker: Sjarkfiskeren Sandra Andersen Eira er intervjuet i Dagsavisen av John Trygve Tollefsen. Overskriften er Feministoppgjør fra sjarken, og man kan undre seg over mye av det hun har opplevd som fiskerkvinne. Og så kan man glede seg over en svært avslappet holdning til alle kostholdsråd. På intervjuerens spørsmål om hvilken fisk som smaker best, er svaret: “Det er heldigvis ikke jobben min å spise fisken. Jeg liker faktisk ikke fisk! Ikke smaken, lukta eller utseendet. Livretten min er cheeseburger. De får spise blekksprut, fisk og krabbe, de som foretrekker det.”

oooOOOooo

Sandvika tirsdag 28. februar

AF-3: Ikke meg: Bilen på bildet er merket “Toma”, som lett kan oppfattes som meg (T. Oma) Men jeg har ikke begynt som renholder. Og han som fikk det travelt med på flytte bilen og betale for parkering, kunne tatt det med ro. Tjenestebiler må få parkere litt fritt, når det som her gjøres hensynsfullt!

oooOOOooo

AF-4: SP som Dagblad-redaktør: Senterpartiet har tydeligvis latt seg inspirere av min omtale av partilederen i forrige uke (Alternative fakta – uke 8). Nå har partiet begynt å klippe artikler fra Dagbladet, for deretter å gjengi dem med sin egen vri. Og så Dagbladet, da, som aldri er vridd!

oooOOOooo

AF-5: Smittsom uttale: Avfallshåndtering med Veireno er en saga blott. Og godt er det, for da slipper man å ta stilling til hvordan firmaets navn skal uttales. Skal trykket ligge på første stavelse (som Haugesund) eller midterste stavelse (som Stavanger)? Siste del av lydklippet nedenfor handler om noe helt annet enn Veireno og kan tyde på at “Stavanger”-uttalen er smittsom. Personlig holder jeg på “Haugesund”-varianten. Min svært begrensede eksempelsamling kan ellers tyde på at “Stavanger-uttalen velges av kvinner.

oooOOOooo

AF-6: Ikke rør kommunen min: Kommunereformen engasjerer. Mer er det ikke å si om det. Eller man kan lese Stig Harrongs innlegg Kommunereform i siste stund i Dagsavisen.

oooOOOooo

Vitsetegningen på siste side i Dagsavisen er av og til ufrivillig morsom når oversetteren ikke har klart å oversette poenget. Men hva er poenget her? Bruk gjerne kommentarfeltet.

___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget
Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

.