___________________________________________________________________________
AF 1: Vridde jungelord. «Den vet best hvor haren hopper, som har den på.» «Ryktet spredte seg som varmt hvetebrød i tørt gress.» Bloggens kloke og vakre lesere nøster selvsagt ut disse to (egentlig fire) uttrykkene, men prøv dem på noen som ikke har fylt 30 år!
֎֎֎
AF 2: Værguder. Været er ikke helt som det pleier å være på denne tiden av året – heldigvis! Det skyldes et varmere klima, som noen påstår er menneskeskapt. Og disse menneskene er meteorologer – muligens bare Bente Wahl. Det var i hvert fall hun som røpet hemmeligheten i en værmelding på NRK Oslo og Viken nylig:
֎֎֎
AF 3: Partisplittelse. Lenge før Trond Giske og Hadja Tajik var født, forutså Aftenposten hvordan det ville gå med partiet deres. Undertittelen i klippet ovenfor har nok avisen tatt med for å knytte spådommen til samtidige begivenheter.
֎֎֎
AF 4: Parti-enighet. I Miljøpartiet De Grunne (MDG) er det ingen splittelse. Det blokkuavhengige partiet står samlet om å sikre seg at det ikke får stemmer fra sjøfolk (ikke så mange), bileiere (ganske mange) og de som liker og spiser kjøtt (de fleste?). Etter enkelte meningsmålinger å dømme, gir samholdet resultater.
֎֎֎
AF 5: Flyplass. Det er snart 25 år siden Fornebu flyplass ble nedlagt og senere fjernet. Da hadde det bare tatt 18 år siden overskriften til høyre sto i Aftenposten. Hurum og Hobøl var to alternativer under «ekspress»-behandlingen av saken. På Gardermoen lå allerede en flyplass med rullebaner som kunne ta alle flystørrelser, og all chartertrafikk fra Oslo-området gikk etter hvert derfra, men hvorfor bry seg om slike detaljer?
֎֎֎
AF 6: Fylkesnavn. Det ene av årets nye fylker heter Innlandet, som består av de tidligere fylkene Oppland og Hedmark. Bestemt form i fylkesnavn er ellers ikke vanlig: det heter Nordland og Vestland, Hedmark og Finnmark, Telemark (som nå er slått sammen med Vestfold) – alle uten noe etterhengt -en eller -et som bestemt artikkel. Den avvikende formen Innlandet kan være inspirert av en fast overskrift i Aftenposten for 100 år siden. I klippet nedenfor handler det om en dødsulykke da en hest «løb løpsk» ved Hamar.
֎֎֎
AF 7: Julegaver. Klippet til høyre er en lenke fra Resett, som ikke forteller hvorfor så få av deres bøker blir pakket inn til jul.
.
֎֎֎
AF 8: Utdatert. Hvis det er slik at ungdomskriminali-teten viser en synkende tendens, kan én av årsakene være at enkelte av de lovbruddene ungdom begikk tidligere, har gått ut på dato.
֎֎֎
AF 9: Telefonprat. Telefonkø er nå et oppslagsord i Det Norske Akademis ordbok, som gir tre forklaringer. De to siste, kø ved telefonkiosk og folk som venter på å få installert fasttelefon, er kanskje vanskelige å forstå for de som er født etter årtusenskiftet. Da far drev butikk, var utlån av telefon et servicetiltak som bidro til å få potensielle kunder inn i lokalet. Telefonen sto på bakværelset, på et stativ som kunne svinges ut i en luke til butikklokalet. Samtaletaksten var 25 øre uansett samtalens lengde (først ti øre, tror jeg), og for å unngå kø, hadde far satt opp denne teksten på et skilt ved telefonen:
__«Vær kort ved apparatet,
__det styrker ordets makt.
__Jo mindre det blir pratet
__desto mere blir det sagt.»
At telefonkapasiteten var et problem, fremgår ellers av Aftenpostens overskrift ovenfor.
(Innlegget ble påbegynt 09.12.2020 og fullført 10.12.2020)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Følg denne bloggen |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no