___________________________________________________________________________
AF 1: Konsert. Bare litt over åtte uker nå til Julesyrinbusktennings-konserten, som er årets høydepunkt med sanggruppen Hummer & Canari – i år berammet til søndag 13. desember kl. 18. Det blir et corona-trygt arrangement, der både nasjonale og kommunale retninglinjer blir fulgt. Og det kommer til å være lege til stede (i hvert fall en doktor).
֎֎֎
AF 2: Håvamål. Hva mangler i dette sitatet: “Betre byrdi du ber ‘kje i bakken enn …”? Det som mangler, er ikke ovdrykkje med øl. De som trodde det, mangler kanskje det som er utelatt i sitatet, mannevit mykje. Eller de er politisk korrekte, og tror mann i mannevit antyder en person av hankjønn. Kanskje en ny oversettelse bør bruke forvalter, nå når tittelen fylkesmann er endret til statsforvalter? Uansett: den aktuelle strofen fra Håvamål er nr. 11 i den oversettelsen jeg har brukt.
֎֎֎
AF 3: VW. Min folkevogn-“boble” var fem år eldre enn modellen i annonsen til høyre. Økningen i bagasjeplass foran oppnådde produsenten ved en slags utbuling av panseret, slik at bilen så litt gravid ut. Men den viktigste og største bagasjeplassen på alle “bobler” var utvendig. Det er den eneste bilen jeg kjenner til hvor man kan plassere last i hele området fra overkanten av frontglasset til bakre støtfanger. Også innvendig var det romslig. Jeg har f. eks. hørt at bassisten Håkon Nilsen transporterte seg selv og kontrabassen land og strand rundt i en “boble”.
֎֎֎
AF 4: Summetone. Finnes det personer født etter tusenårsskiftet som skjønner sammenhengen i Lufthansa-annonsen til høyre? Begrepet som i dag tilsvarer summetone er kanskje dekning? Det ble sagt at summetonen i Oslo var en enstrøken A, og at musikere stemte sine instrumenter etter den. Ellers kunne stor belastning på nettet gjøre at det ikke ble “nok summetone” til alle. Telenor har lagd en film om retting av en teknisk summetonefeil på 1970-tallet. Jeg stusser over at telefonabonnenten sitter og leser en avis i tabloid-format – var det kommet på den tiden? Og hva med registreringsnummeret på reparatørens folkevogn-“boble”?
.
֎֎֎
AF 5: Jogging – igjen. Det ligger fjernt fra min natur å drive med jogging, som de to på bildet till høyre. Men heller det, enn å betale for å bruke treningsapparater. Ellers er jogging omtalt her i bloggen også for halvannet år siden.
.
֎֎֎
AF 6: Bevilling. Jeg forstår bekymringen (særlig når det gjelder champagne) som kommer til uttrykk i Aftenpostenklippet fra 1920 (ovenfor), da brennevin var forbudt i Norge, men vin var tillatt.
֎֎֎
AF 7: Politi-rus? I Budstikka-overskriften til høyre om ruskjøring, står det “disse”, så det må være mer enn én. Bildet viser da også to biler, og den ene er en politibil. Tilfeldig? Neppe!
,
֎֎֎
AF 8: Anti = mot. I et debattinnlegg for et par uker siden lanserte Budstikkas politiske redaktør, Dag Otter Johansen, nyordet anti-propaganda. Det bruker han i en formulering (til høyre) som jeg tror sier det motsatte av hva han mener. “Antipropaganda mot” er i mine ører det samme som “propaganda for”.
(Innlegget ble påbegynt 29.10.2020 og fullført 29.10.2020)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Følg denne bloggen |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no