KLM: Butikk som selger ord
Eksosrype er et ord alle på min alder kjenner. Det skriver seg vel fra 1950-tallet, og betegner de jentene som fikk sitte på med gutter som hadde motorsykkel. Rype er muligens fortsatt forståelig sjargong for jente.


En ballad om franske kungens spelmän

Ordet som Frans G. Bengtsson ville vise at også kunne brukes i lyrikk, var transsubstansiere. Jeg fant forklaring på ordet i en kronikk av professor Rolf Seljelid i avisen Nordlys:Orden bruker komma när man sjunger

Da Povel Ramel og Wenche Myhre fremførte sangen, var amalgam fortsatt i bruk i tannfyllinger. Det var betegnelsen på en kvikksølvlegering, og ble forbudt i Norge av miljøhensyn. Det er også påstått at amalgam var helseskadelig, men dette er ikke vitenskapelig bevist.

Ortoceratitter er en orden av utdødde blekkspruter. Forklaring på hva blekksprutene har med en trapp å gjøre, fant jeg på en russisk, google-oversatt nettside (jeg har frisert litt på språket): "Kalksteiner der fossiler av ortoceratitter finnes, kalles ortoceratiske kalksteiner. Firkantede kalksteinsplater ble mye brukt som heller på fortau i St. Petersburg før revolusjonen i 1917, og karakteristiske kutt av ortoceratitt-skjell var ofte tydelig synlig på dem."