Greta Thunberg og kjernekraft

Originalteksten står på Welts nettsider under overskriften Plötzlich ändert Greta Thunberg ihre Meinung zur Atomkraft

Oversettelsen nedenfor er gjort av Google, og er noenlunde forståelig.


Plutselig ombestemmer Greta Thunberg mening om atomkraft

Redd verden fra klimaendringer - men hvordan? Sherbet "Fridays for Future" brakte nylig også atomkraft. Nå rader aktivisten tilbake. Hun endret et Facebook-innlegg. Taleren hennes gikk lenger.

Egentlig syntes det som om klimaangrepene til "Fridays for Future" -bevegelsen alltid var enige. Enig om hva og for hva de kjemper. For miljøet, for planeten - og mot det gamle, og bringer den til randen av ødeleggelse med kull, søppel og CO2.

Men nå - av alle ting - så den svenske initiativtakeren Greta Thunberg, 16 år, uenighet. Et bemerkelsesverdig Facebook-innlegg av aktivisten om kjernekraft gir drivstoff for diskusjoner: Er kjernekraft virkelig et spørsmål for den nye generasjonen miljøvernere? Svensken var åpen for det - helt til det plutselig ble sint protest mot henne og aktivisten endret teksten hennes med en liten, men subtil forandring.

Thunberg hadde skrevet i helgen, kjernekraft kunne være "en liten del av en veldig stor ny karbonfri energiløsning". Det er en stilling som et betydelig antall økonomiske og energifaglige eksperter har gått inn for i årevis, men som rynkes av et flertall miljøaktivister.

Onsdag ble det plutselig observert en korreksjon i Thunbergs tekst. Siden da står det: "Personlig er jeg mot atomkraft. Men ifølge IPCC kan det være en liten del av en enorm ny karbonfri energiløsning. "Hva skjedde? Thunberg sa i en kommentar at hun hadde gjort den "lille forandringen fordi noen mennesker - til og med aviser - alltid satte ordene mine på gullskalaen og utelater deler av setningene som jeg skriver".

Den sveitsiske tabloiden "Blick" hevder å vite mer om den påståtte omtenkningen av initiativtaker "Fridays for Future". Kort etter en første avisrapport fra atomkraften som plasserte Thunbergs, ringte telefonen i redaksjonen. I den andre enden: Thunbergs talsmann.

Han hadde tilsynelatende lagt merke til at det i sosiale medier brøt ut en debatt om den kontroversielle uttalelsen Thunberg, og prøvde å fange dette igjen. "Det var ikke meningen hvordan det så ut," sies han å ha protestert over telefonen.